visie en missie
Het Fantaziehuis zet je wereld op z’n kop. Het Fantaziehuis laat zien dat de wereld zoals jij die kent nog mooier, gekker, grappiger en verrassender is dan je denkt. Waar vind je een plek waar je alles mag dromen, vragen stellen, antwoorden geven en alles mag denken wat je in je dagelijkse leven misschien niet durft?
Het Fantaziehuis is een bijzonder huis waar de vijf zintuigen – kijken, horen, voelen, proeven en ruiken – centraal staan. Gedachten en associaties buitelen over elkaar heen; je fantasie wordt in een stroomversnelling gebracht. Je wordt uitgedaagd om mee te maken (actief ervaren) en mee te beleven (ontdekken en ondergaan).
Het Fantaziehuis heeft een duidelijke link met de wereld waarin we wonen en leven. Maar Het Fantaziehuis haalt de voorwerpen en attributen uit hun dagelijkse context, zodat je op een andere manier de voorwerpen en dus de wereld ervaart.
Het Fantaziehuis is een interactieve plek. Niet alleen ontdekken en waarnemen, maar ook zelf actief ervaren is van belang. De kinderen mogen zich Het Fantaziehuis eigen maken; het moet hun huis worden, waar ze hun eigen fantasierijke plek creëren. Aan de hand van thema’s/opdrachten/workshops naar aanleiding van bijvoorbeeld actuele, maatschappelijke ontwikkelingen, kinderboekenweek en jaarfeesten kunnen kinderen Het Fantaziehuis mede vormgeven. Op het kinderdagverblijf worden kinderen onder andere uitgenodigd hun eigen expositie te maken van niet-alledaags materiaal. Op deze manier geven kinderen uiting aan hun creativiteit en ze creëren tevens een eigen, vertrouwde plek waar ze graag komen.
Het Fantaziehuis mag een plek zijn waarin alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar en hun ouders/verzorgers/grootouders zich welkom voelen om te spelen en een wondere wereld te ervaren. Een wereld die een toegevoegde waarde is op je dagelijkse leven thuis en op school. Die toegevoegde waarde en het unieke karakter zit met name in de fantasievolle aankleding van het huis, waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Je verlaat het huis ‘rijker’ dan toen je binnenkwam. In het dagelijkse leven, op school, wordt er dikwijls aanspraak gedaan op het rationele. Taal en rekenen zijn belangrijke vakken op de basisschool, maar niet ieder kind leert op dezelfde wijze. Er zijn kinderen die leren door te lezen en te kijken, maar er zijn ook kinderen waarbij de unieke kwaliteiten bijvoorbeeld meer liggen op het motorisch vlak en makkelijker leren door fysieke ervaringen.
Ook wil Het Fantaziehuis fungeren als maatschappelijke ontmoetingsplek voor kinderen en vaders en moeders, ongeacht cultuur en religieuze overtuigingen. Ieder kind heeft een unieke ontwikkeling en fantasie. De fantasie delen met anderen geeft je een nieuwe frisse kijk op de wereld, de ander en jezelf.
Kinderen en ouders kunnen elkaar inspireren in Het Fantaziehuis. Kinderen zullen het huis, de materialen, vormen anders ervaren dan vaders, moeders, opa’s en oma’s. Ouders kunnen door de ogen van kinderen nieuwe ervaringen opdoen. Ouders op hun beurt kunnen kinderen inspireren door hen te begeleiden, aan de hand te nemen, materialen uit te leggen. We zien dit als voedend en bruisend proces.
Het Fantaziehuis heeft en geeft zin!