werkwijze
Het Fantaziehuis kinderdagverblijf geeft liefdevolle aandacht en zorg aan elk kind. Van medewerkers wordt verwacht dat ze goed naar de kinderen kijken en luisteren, omdat kinderen – hoe jong ook – zelf vaak goed aangeven hoe ze zich voelen en wat ze willen. Een respectvolle houding naar het kind is de basis van het communiceren met kinderen waarbij we uitgaan van gelijkwaardigheid.
VERZORGING
De kinderen worden goed verzorgd; drink- en verschoningsmomenten bij de baby’s zijn intense aandachtsmomenten waarbij contact met het kind van belang is. Leidsters geven bijvoorbeeld niet meerdere kinderen tegelijk een fles.
CREATIVITEIT
Daarnaast bieden de leidsters de mogelijkheid aan de kinderen om zich creatief te kunnen uiten. De leidster kan bijvoorbeeld materiaal aandragen waar de kinderen mee kunnen werken of wat ze kunnen ervaren. Bij de creativiteit staat het proces en de ervaring voorop; het gaat niet in de eerste plaats om het eindresultaat en klare producten.
DAGELIJKSE DINGEN
Kinderen worden betrokken bij de dagelijkse handelingen zoals brood ophalen, fruit klaar maken, in de moestuin werken, opruimen e.d.
BUITEN SPELEN
Buitenspelen is belangrijk en gezond voor kinderen en doen we in principe elke dag. We hebben een grote, prachtige, natuurlijke en uitdagende tuin.
Onze werkwijze vindt plaats binnen een duidelijke structuur, dit biedt kinderen veiligheid. Voor baby’s geldt een eigen slaap- en eetritme (in overleg met ouders), bij de dreumessen en peutersgroepen zijn er vaste drink-, eet-, slaap- en speelmomenten.
PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN
Voor het kinderdagverblijf is een eigen pedagogisch beleidsplan ontwikkeld. Hierbij hebben we ons laten inspireren door drie pedagogen en een pedagogische aanpak; Thomas Gordon, Aletha Solter, Emmi Pikler en Reggio Emilia.
Voor de 3+groep is een apart pedagogisch beleidsplan geschreven. Beide beleidsplannen kun je lezen via de pagina downloads.