Voorleestips voor thuis
12 januari 2023

Tips voor thuis
voorlezen met je kind
In deze voorleestips voor thuis delen we graag de leukste tips en voorleesboeken voor kinderen van verschillende leeftijden.
Prentenboek van het jaar
Het Prentenboek van het jaar 2023 is het boek
Maximiliaan Modderman geeft een feestje
Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart!
Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?
Boekentips
Meertalige prentenboeken
Op de website www.prentenboekeninalletalen.nl kunt u luisteren naar mooie prentenboeken in veel verschillende talen.
Voorleesfilmpjes via bibliotheek
Op de website van de bibliotheek staan verschillende voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek en van Bereslim. Voorleesfilmpjes zijn goed voor de taalontwikkeling en heel handig als je zelf even geen tijd hebt. Voor sommige filmpjes moet je eerst inloggen met je (gratis) bibliotheekaccount.
BoekStart
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachten is BoekStart ontstaan. Het gratis BoekStartkoffertje is voor alle kinderen van 0 tot 2 jaar. Het is gevuld met twee leuke babyboekjes. Als je het BoekStartkoffertje komt ophalen schrijf je jouw kind meteen in als lid van de bibliotheek. Het abonnement voor kinderen is gratis!
Voorlezen in de bibliotheek
Op veel locaties van de bibliotheek worden er gratis voorleesactiviteiten georganiseerd, zoals het BoekStart-uurtje voor ouders met baby’s en dreumesen (van 4 maanden tot 2,5 jaar) of Voorlees & Knutselpret voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar.
Tips voor de leukste prentenboeken
Naast het Prentenboek van het jaar zijn er veel meer leuke prentenboeken om voor te lezen aan je kind. Per leeftijdsfase geven wij tips:
0 – 2 jaar
Kies een vast voorleesmoment om te lezen met je baby. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een drukke dag. Ga samen op een rustige plek zitten en houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken. Doe de radio en televisie uit, dat leidt af. Laat je stem horen! Benoem wat er te zien is, maak geluiden of zing een liedje.
Welke boekjes?
- Boekjes met patronen in zwart-wit. Baby’s reageren het eerst op duidelijke zwart-wit patronen. Boekentip: Milo’s eerste voelboekje
- Boekjes die de aandacht vasthouden. Krakende bladzijden, spiegelend glinsterfolie. Boekentip: BORA Jungle
2 – 4 jaar
Omdat kinderen op deze leeftijd hun eerste woordjes leren, is het leuk om samen boekjes te lezen waarin voorwerpen, dingen of dieren benoemd worden die ze in het dagelijks leven ook tegen kunnen komen, zoals stoel, hond, water. Peuters hebben behoefte aan een veiligheid en voorspelbaarheid. Ze vinden het fijn om vaker uit hetzelfde boek voorgelezen te worden, en daar leren ze juist heel veel van
Welke boekjes?
- Boekjes die meekunnen in bad
Boekentip: Spet, spat, eendje in bad! - Boekjes met een actueel thema voor jouw kind, zoals een boek over zindelijkheid.
Boekentip: He, wie zit er op de wc?
4 – 6 jaar
Kleuters kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Het is dus erg leuk om samen verhalen te lezen over herkenbare situaties zoals school, vriendjes, logeren of opa en oma. Voor kleuters is het soms moeilijk om onder woorden te brengen hoe ze zich voelen en om hun emoties te benoemen. Een boek is een goed middel om met je kind hierover in gesprek te gaan.
Welke boekjes?
- Eerlijk delen
Een boom vol lekkere peren, maar Haas en Beer kunnen er niet bij. En ze hebben geen ladder. Haas heeft een slim plan. Hij vindt drie stoelen waar ze op kunnen staan. Maar hoe verdeel je die eerlijk? - Bobbi naar de tandarts
Naar de tandarts gaan hoort erbij, voor jong en oud! Of je het nu juist interessant vindt of stiekem toch best spannend… Bobbi naar de tandarts is het ideale voorleesboek om kleuters voor te bereiden op een bezoekje aan de tandarts. Want als Bobbi het kan..
6 – 12 jaar
Voorlezen is gedurende de hele basisschoolperiode belangrijk. Het stimuleert het zelf lezen en bevordert de ontwikkeling op school. Het voorlezen geeft een mooi bruggetje om verschillende onderwerpen of moeilijke woorden met je kind te bespreken. Daarbij is het een fijn moment van rust en ontspanning samen.
vanaf 7 jaar vanaf 8 jaar 9 – 12 jaar