Modderpret: leuk én leerzaam voor kinderen | Fantaziehuis
Spring naar content

Modderpret: leuk én leerzaam voor kinderen

28 juni 2024

spelen met modder goed voor ontwikkeling van kinderen
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

Spelen met modder is een heerlijke manier voor kinderen om zich uit te leven. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Lees hier waarom modderpret zo waardevol is voor kinderen volgens de visie van Marianne Riksen-Walraven.

1. modder is goed voor de ontwikkeling

Modder kent verschillende texturen en temperaturen. Dat helpt kinderen hun zintuigen te verfijnen. Door te voelen, kneden en vormen leren ze subtiele verschillen te herkennen, wat essentieel is voor hun sensorische ontwikkeling.

2. modder maakt creatief

Met modder kunnen kinderen alles maken wat hun fantasie ingeeft, van moddertaarten tot kastelen. Ze kunnen hun verbeelding de vrije loop laten en nieuwe vormen en structuren ontdekken. Dat is goed voor hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden.

3. modder verbindt met elkaar

Het samen spelen in de modder geeft kinderen de kans sociale interacties te oefenen. Ze leren communiceren, onderhandelen en samenwerken met anderen. Dat is belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het opbouwen en onderhouden van vriendschappen. En samen kun je veel grotere modderbouwsels maken…

4. … en met de natuur

Door te spelen met dingen uit de natuur ontdekken kinderen de natuurlijke wereld om hen heen. Op een tastbare manier leren ze over seizoenen, bodemstructuren en wat de invloed is van water op zand. Deze ervaringen dragen bij aan waardering voor de natuur. Dus, hup naar buiten en spelen maar!

5. modder maakt gezond

Buiten spelen en vies worden is goed voor je kind. De micro-organismen in deze blubber versterken het immuunsysteem. Als ze zo gezond & buiten opgroeien, zijn ze later minder vatbaar voor allergieën en ziektes.

Onze pedagogische visie

We geloven in de kracht van spel in de natuur. Geïnspireerd door Marianne Riksen-Walraven creëren we een omgeving waarin kinderen vrij kunnen spelen en ontdekken, zo ook op deze Modderdag. Doe je ook mee? Tips voor thuis lees je in dit artikel.