Spring naar content

“Een gezonde leefstijl: jong geleerd is oud gedaan!”

04 oktober 2022

Tecla Hervij2
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

In gesprek met Tecla, pedagogisch coach & coach gezonde kinderopvang

Bij Fantaziehuis vinden we het belangrijk dat kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl. Voor ons geldt: jong geleerd, is oud gedaan! Daarom zorgen we voor een gezonde, actieve en veilige omgeving voor onze kinderen. Sinds kort ben ik gecertificeerd Coach Gezonde Kinderopvang en houd me bezig met alles wat hiermee te maken heeft. Eigenlijk ben ik een ‘gezonde’ ambassadeur voor de hele organisatie. Ik bied pedagogisch medewerkers concrete handvatten en tips. Ik kijk met ze mee op de groepen en geef advies. Ook verzorg ik voorlichting aan medewerkers. Gezonde voeding en bewegen komt hierbij vaak aan bod.

Gezond eten is soms even wennen
Gezond en gevarieerd eten is een belangrijk onderdeel van gezond opgroeien. Ons voedingsbeleid sluit aan bij wat kinderen nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. We geven zo een gezonde basis mee aan de kinderen. Natuurlijk heeft elk kind zijn eigen voorkeur. Vandaar dat we elk kind zelf laten kiezen wat het wil eten of drinken. De keuzes die we aanbieden, zijn wel altijd gezonde keuzes. We proberen kinderen ook te stimuleren om iets nieuws te proberen. Soms is het nodig om iets meerdere keren te laten proeven, voordat een kind het lekker gaat vinden. Het helpt daarbij als ze andere kinderen zien genieten van hun eten en drinken. Daarom eten en drinken we altijd gezellig samen aan tafel óf in de kring.

Lekker naar buiten
Bewegen en lekker naar buiten hoort ook bij gezonde kinderopvang. We stimuleren de pedagogische medewerkers om zo vaak mogelijk met de kinderen naar buiten te gaan, ook als de zon niet schijnt. Met de kinderen gaan we graag aan de slag met activiteiten over de natuur: met activiteiten rond de seizoenen, zoals het vinden van herfstblaadjes of speuren naar insecten aan de hand van een insectenkaart uit Doenkids, onze database vol activiteiten die we op de buitenschoolse opvang vaak raadplegen.

Door de medewerkers te voorzien van praktische handvatten en tips, is een gezonde leefstijl voor elk kind binnen handbereik.  Daar maak ik me elke dag sterk voor!