Leren opruimen? Zo doe je dat! | Fantaziehuis
Spring naar content

Leren opruimen? Zo doe je dat!

04 mei 2022

opruimen kinderen hoe doe je dat
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

Onze pedagogisch coaches geven graag een aantal tips.

Tips voor thuis

Kondig aan dat je kind over 5 minuten moet gaan stoppen en opruimen. Je kind kan nog heel even spelen en afronden waar hij/zij mee bezig is.

Als het tijd is om te gaan opruimen, is het belangrijk om echt even contact met te maken. Dit gaat vaak het makkelijkst door naar je kind toe te gaan, door je knieën te zakken en te zorgen dat je oogcontact maakt.

Vertel simpel en helder wat de bedoeling is en wat je van je kind verwacht. Door je kind een taakje te geven bevorder je ook de autonomie en verantwoordelijkheid. (Bijvoorbeeld: “Jij mag alle blokken in de bak doen.” of “Leg jij alle boekjes terug in de kast?”) Hoe vaker je dit doet, hoe beter kinderen zelf al weten waar welk speelgoed hoort.

Zorg ervoor dat al het speelgoed een vaste plek heeft, zodat het voor je kind ook duidelijk is waar iets hoort. Je kunt hiervoor handige bakken neerzetten met een plaatje van het speelgoed voor de herkenning.

Een liedje zingen tijdens het opruimen vinden kinderen vaak erg leuk! Vraag eventueel de opvang van je kind welk liedje daar gezongen wordt.

Een voorbeeld van een opruimliedje (melodie hoedje van papier)

1,2,3,4, opruimen

1,2,3,4 opruimen met plezier.

Auto’s hier, blokken daar

Opruimen doen we met elkaar!

1,2,3,4 opruimen met plezier.

Help mee met opruimen en geef het goede voorbeeld.

Als je kind iets gemaakt heeft waar hij/zij trots op is, biedt dan de mogelijkheid om het nog even te laten staan (of zet het op de vensterbank of kast). Wat ook een mogelijkheid is, is om een foto te maken van een kustwerk wat niet bewaard kan worden: op die manier hebben kinderen er toch een mooie herinnering aan!

Tot slot

Verwacht niet dat dit na een week al goed loopt. Kinderen leren door herhaling en routines moet je daarom echt blijven oefenen. Heeft je kind heel veel speelgoed, dan is het goed om niet alles tegelijk aan te bieden. Zet bijvoorbeeld een paar bakken speelgoed weg en verwissel na enige tijd het assortiment speelgoed waar je kind uit kan kiezen.