12 tips voor ontwikkelingsgebieden van kinderen
07 maart 2023

In deze tips voor thuis geven onze pedagogisch coaches graag de leukste tips op verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen. Zo kun je zelf de ontwikkeling van je kinderen stimuleren.
Spraak- en Taalontwikkeling
Lees voor. Een boek hoef je niet woord voor woord te lezen, zeker op hele jonge leeftijd. Plaatjes bekijken en benoemen wat je ziet, kan ook. Volg je kind: de bladzijde omslaan en weer terug, het boek draaien of zelf voelen? Stimuleer dit: kinderen slaan zo een schat aan informatie op. Maak er een knus en gezellig moment van.
Lopend, op de fiets of in de auto… Er is altijd veel te zien onderweg. Benoem wat jullie zien. Ook voor de baby’s is dit een heel leuk spel. De verschillende klanken van je stem leert dat een verhaal anders klinkt dan een liedje. Gebruik hierbij geen kinderachtige taal. Benoem een hond ook als een hond en geen ‘waf, waf’. Zo krijgt je kind het juiste voorbeeld.
Houd gezellige praatjes. Reageer op wat kinderen tegen je brabbelen en vertellen. Dit is al vanaf geboorte heel waardevol. Praat rustig en duidelijk.
Daag je kind uit te vertellen wat hij aan het doen is. Blijf wel in het hier en nu. Termen als ‘gister, morgen of straks’ is voor kinderen lastig te begrijpen.
Cognitieve ontwikkeling
Maak samen een fantasie-tekening. Zet lijnen op een vel papier, door elkaar heen, kleur de vlakken die ontstaan en bedenk met elkaar wat het kan zijn. Iedereen ziet iets anders. Laat je fantasie de vrije loop!
Begin een moestuin. Het aanleggen en bijhouden van een moestuin geeft de kinderen al jong een grotere verantwoordelijkheid. Water geven, onkruid weghalen, snoeien, oogsten: wat moet wanneer en hoe? Het is een avontuur om na te denken hoe ze de tuin met jouw hulp het beste kunnen onderhouden en verzorgen.
Speel verstoppertje. Dit kan door zelf te verstoppen, of door voorwerpen te verstoppen, bijvoorbeeld een theedoek of achter je rug.
Motorische ontwikkeling
Maak een speeltuinen-tocht. Pak de fiets en bezoek alle speeltuinen in de buurt. Nog leuker om eens naar een speelplek te gaan die nog onbekend is.
Laat een baby op de buik spelen met bijvoorbeeld bakpapier, een (uiteraard schone) afwasborstel of andere huis-, tuin-, en keukenmaterialen die wij als volwassenen dagelijks gebruiken. De baby leert zo zijn omgeving verkennen en je stimuleert de ontwikkeling
van verschillende spiergroepen.
Zelfstandig een boterham smeren is een heel karwei, maar heel goed voor de hand-oog coördinatie en de fijne motoriek. Ook een beker drinken inschenken is een leuke en leerzame bezigheid, die de zelfstandigheid van kinderen vergroot. Extra tip: Leg een vaatdoekje klaar voor als het mis gaat…
Sociale- en emotionele ontwikkeling
Laat je kind spelen met leeftijdsgenootjes of met kinderen in dezelfde fase van ontwikkeling. Of biedt de mogelijkheid om met andere kinderen te spelen die net iets ouder, of verder in de ontwikkeling zijn. Hiermee stimuleer je ook de sociale vaardigheden en de omgang met andere mensen.
Laat kinderen kleine ruzies het eerst zelf proberen op te lossen. Lukt dit niet? Praat dan met de kinderen, vindt uit wat de oorzaak van de ruzie is en laat ze zelf met een oplossing komen die voor iedereen past. Zo leren de kinderen hun eigen en later ook elkaars gevoelens te begrijpen en er mee om te gaan.