Pedagogische tips | Ontwikkeling persoonlijke vaardigheden | Fantaziehuis
Spring naar content

Pedagogische tips | Ontwikkeling persoonlijke vaardigheden

08 april 2024

pedagogische tips persoonlijke vaardigheden kinderen
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

Persoonlijke vaardigheden van kinderen vormen een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling. Het zijn bouwstenen voor zelfvertrouwen, creativiteit en zelfredzaamheid. Onze pedagogisch coaches zetten een aantal handige tips voor je op een rij om thuis de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Lees snel verder…

Pedagogische tips voor thuis

Volg de initiatieven van je kind
Ga mee in wat je kind je vertelt en laat zien. Luister naar de interesses en moedig je kind aan om te verkennen wat hem of haar bezighoudt.
Geef ruimte voor eigen creativiteit
Laat je kind op hun eigen manier experimenteren met materiaal. Een blokje kan een toren zijn, maar ook een telefoon of een vliegtuig. Stimuleer de verbeeldingskracht.
Speel samen en maak plezier
Kies vaste momenten op de dag om samen te spelen. Dit geeft je kind de kans om te laten zien waar ze van houden en zorgt voor quality time samen.
Bied variatie in activiteiten
Zorg voor verschillende materialen en activiteiten om uit te kiezen. Dit stimuleert diversiteit in spel en creativiteit.
Laat ruimte voor zelfontdekking
Geef je kind de vrijheid om zelf dingen uit te proberen en aan te pakken. Moedig aan om te blijven proberen, zelfs als iets niet meteen lukt.
Geef blanco papier voor tekenen
Laat je kind vrijuit tekenen op blanco papier in plaats van kleurplaten. Dit draagt bij aan zelfexpressie en creativiteit.
Laat je kind buiten spelen 
Moedig dagelijks buiten spelen aan. Laat je kind lekker klimmen, fietsen en vies worden. Dit bevordert de motoriek en het zelfvertrouwen.

Met deze tips kun je de ontwikkeling van je kind thuis op een leuke en educatieve manier ondersteunen. Meer weten? Lees onze boekentips over het praten over gevoelens en emoties. Op het Nederlands Jeugdinstituut vind je ook interessante artikelen over ontwikkeling en opvoeding.