Nieuws | Tips voor ouders van Marcel van Herpen | Fantaziehuis
Spring naar content

Tips voor ouders van Marcel van Herpen

07 juni 2023

tips opvoeding van pedagogisch expert
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

Marcel van Herpen, expert op het gebied van pedagogisch leiderschap en coaching, verzorgde op 6 juni een inspiratielezing in het Spoorwegmuseum voor ouders van Fantaziehuis.  Hij deelde zijn pedagogische visie op een ludieke en boeiende manier en voorzag de ouders van tips & trucs. Met zijn ervaring in het geven van lezingen over de hele wereld wist hij de avond te vullen met waardevolle inzichten over het omgaan met onzekerheden in de opvoeding.

Tijdens de lezing nodigde Marcel de ouders uit om hun vragen en uitdagingen in de opvoeding met hem te delen. Zo gaf hij ouders inzicht in de manier waarop ze keuzes maken, gebaseerd op hun eigen overtuigingen en waarden. Ouders gingen met concrete handvatten naar huis.

Waardevolle tips voor ouders

  1. Laat kinderen ervaringen opdoen en dingen zelf doen. Dat stimuleert de zelfstandigheid. Bepaal zelf het moment waarop je voldoende ruimte en tijd hebt je kind dit laat doen.
  2. Bouw veerkracht op bij kinderen door hen uitdagingen te bieden en hen te laten leren van ervaringen. Moedig hen aan om conflicten op te lossen. Geef hen vertrouwen in hun eigen kunnen.
  3. Focus op het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfwaardering bij kinderen. Dat hebben ze nodig om later zelfstandig de wereld te verkennen. Geef hen liefde, aandacht en ervaringen.
  4. Probeer te begrijpen wat er zich afspeelt in het hoofd en hart van het kind. Vraag je af waarom het kind doet en zegt wat het doet. Probeer verbinding te maken op basis van vertrouwen en begrip.
  5. In de omgeving zijn vaak mensen die een goede verbinding hebben met jouw kind, ook bij jonge kinderen. Dat kan een oppas zijn of een oma, buurvrouw of pedagogisch medewerker. Laat je kinderen deze mensen opzoeken. Dit is een pedagogisch oplaadpunt. Als kinderen deze gebruiken, ontstaan vaak positieve ontwikkelingen.
  6. Moedig kinderen aan om samen te werken en anderen te helpen. Leer hen dat er verschillende manieren zijn om vrienden te zijn en dat er veel manieren zijn om een ander te helpen. Dit bevordert zelfverzekerdheid en openheid.
  7. Leer kinderen het evenwicht vinden tussen hun eigen behoeften en die van anderen. Hoewel dingen niet altijd precies zullen verlopen zoals je wilt, is het belangrijk om kinderen te leren dat elke situatie draait om zowel henzelf als om anderen. Zo voorkom je dat kinderen alleen maar voor anderen willen zorgen. Of juist denken dat de hele wereld om hen draait. Laat kinderen altijd weten dat we handelen op een manier die goed is voor henzelf en tegelijkertijd goed voor anderen.

Marcel benadrukte ook dat het belangrijk is om te blijven nadenken over wat belangrijk is voor je kind. Als je je kind begrijpt kun je beter aansluiten bij je kind. Elk kind is uniek, dus elk kind verdient een eigen opvoeding. Na de lezing was er gelegenheid na te praten en specifieke vragen aan Marcel te stellen. De avond was een groot succes en werd door ouders positief gewaardeerd!

meer informatie over Marcel van Herpen