5 Tips over voorlezen aan jonge kinderen | Fantaziehuis
Spring naar content

5 Tips over voorlezen aan jonge kinderen

26 januari 2024

blog voorleestips kinderen
Group 1457d
Fantaziehuis_logo_do_Pebble lijn groen d6

We moedigen ouders aan om voor te lezen aan hun kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar, die nog niet goed zelf kunnen lezen. De tijd die je nu investeert in het voorlezen aan jonge kinderen, draagt niet alleen bij aan hun taalontwikkeling, maar vergroot ook de kans dat ze op latere leeftijd met veel plezier zullen genieten van lezen. Het legt de basis voor een levenslange liefde voor boeken en lezen.

blog tips voorlezen aan jonge kinderen

1. Taalontwikkeling: Voorlezen legt niet alleen de basis voor de taalontwikkeling van kinderen door hen kennis te laten maken met nieuwe woorden, maar het gaat verder door ook de grammatica te verkennen.

2. Cognitieve groei: Terwijl we samen de pagina’s omslaan, ontvouwt zich de cognitieve wereld van een kind. Voorlezen stimuleert niet alleen concentratie maar verbetert ook het geheugen en bevordert logisch denken.

3. Emotionele intelligentie: Door verhalen leren kinderen personages en situaties kennen. Hierdoor leren ze over emoties, ontwikkelen ze empathie en begrijpen ze sociale interacties beter.

4. Voorbereiding op Lezen: Voorlezen legt een stevig fundament voor leesvaardigheden. Kinderen maken niet alleen kennis met letters, woorden en zinnen, maar ze krijgen ook een voorsprong bij het leren lezen als ze ouder worden.

Hieronder vind je enkele tips tijdens het voorlezen:

 1. Gezellige taalmomenten
  Creëer persoonlijke momenten door met je kind te lezen. Speel met verschillende stemmetjes en maak het voorlezen interactief door vragen te stellen.
 2. Verbeeldingskracht stimuleren
  Kies boeken met kleurrijke illustraties en verhalen die de verbeeldingskracht van je kind prikkelen. Laat ze deel uitmaken van de avonturen in het boek.
 3. Zintuiglijke beleving
  Maak het voorlezen een zintuiglijke ervaring. Gebruik geurige kaarsen, zachte dekens of laat je kind zelf geluidseffecten maken terwijl je voorleest. Dit versterkt de betrokkenheid en maakt lezen nog boeiender.
 4. Voorlezen in verschillende talen
  Als je meerdere talen spreekt, probeer dan voor te lezen in verschillende talen. Dit helpt niet alleen bij de taalontwikkeling, maar ook bij het waarderen van verschillende culturen en talen.
 5. Lees in natuurlijke omgevingen
  Wissel de voorleesomgeving af. Lees bijvoorbeeld in de tuin, op een picknickkleed of onder de sterrenhemel. Het creëren van verschillende leeservaringen voegt een extra dimensie toe aan het voorlezen.

Stem bovenstaande tips af op de leeftijd en persoonlijkheid van je kind. Om een laatste tip mee te geven: grijp de gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen aan om samen boeken te verkennen. Bekijk hier meer pedagogische tips.